lists.openwall.net   lists  /  announce  owl-users  owl-dev  john-users  john-dev  passwdqc-users  yescrypt  popa3d-users  /  oss-security  kernel-hardening  musl  sabotage  tlsify  passwords  /  crypt-dev  xvendor  /  Bugtraq  Full-Disclosure  linux-kernel  linux-netdev  linux-ext4  PHC 
Open Source and information security mailing list archives
 
Hash Suite: Windows password security audit tool. GUI, reports in PDF.
[<prev] [next>] [<thread-prev] [thread-next>] [day] [month] [year] [list]
Date:	Sun, 9 Sep 2007 21:40:48 +0400
From:	Andrey Borzenkov <arvidjaar@...l.ru>
To:	"Rafael J. Wysocki" <rjw@...k.pl>
Cc:	michal.k.k.piotrowski@...il.com, linux-kernel@...r.kernel.org,
	Pavel Machek <pavel@....cz>,
	Andrew Morton <akpm@...ux-foundation.org>
Subject: Re: [possible regression] 2.6.22 reiserfs/libata sporadically hangs on resume from hibernation

On Sunday 09 September 2007, Rafael J. Wysocki wrote:
> On Sunday, 9 September 2007 16:00, Andrey Borzenkov wrote:
> > On Sunday 01 July 2007, Rafael J. Wysocki wrote:
> > > On Saturday, 30 June 2007 06:59, Andrey Borzenkov wrote:
> > > > Since 2.6.18 I do not have suspend to RAM; now I am starting to lose
> > > > suspend to disk :)
> > > >
> > > > Environment - vanilla kernel (2.6.22-rc6 currently + squashfs +
> > > > single pata_ali patch to switch off DMA on CD-ROM), single root on
> > > > reiserfs, libata with pata_ali driver.
> > > >
> > > > Until 2.6.22-rc I never had problems with hibernation. With 2.6.22-rc
> > > > system hung at least once in every rcX. Up to rc6 those lockups were
> > > > absolutely silent (black screen without reaction to any key). In rc6
> > > > I just got something different. After resume I got on screem:
> > > >
> > > > swsusp: Marking nosave pages: 000000000009f000-0000000000100000
> > > > swsusp: Basic memory bitmaps created
> > > > swsusp: Basic memory bitmaps freed
> > > >
> > > > After that it just sits there doing nothing. Ther was brief sound of
> > > > HDD but I suspect it was related more to power-on. System was
> > > > responding to power-on button press:
> > > >
> > > > ACPI Error (event-0305): No installed handler for fixed event
> > > > [00000002 20070125]
> > > >
> > > > And SysRq was functioning.
> > >
> > > That probably means that there's a deadlock somewhere in there.
> > >
> > > > Unfortunately I do not have serial console so I
> > > > copy manually stacks from several last screens of output; I have
> > > > tried to make a photo but right now my kbluetooth is refusing to work
> > > > at all so I cannot transfer them :( (but I suspect quality would be
> > > > too bad anyway)
> > > >
> > > > laptop_mode D
> > > > 	io_schedule+0xe/0x20
> > >
> > > Looks suspicious to me.  Can you identify what line of code this points
> > > to?
> > >
> > > > 	sync_buffer+0x35/0x40
> > > > 	__wait_on_bit+0x45/0x70
> > > > 	out_of_line_wait_on_bit+0x6c/0x80
> > > > 	__wait_on_buffer+0x27/0x30
> > > > 	search_by_key+0x15e/0x1250 [reiserfs]
> > > > 	reiserfs_read_locked_inode+0x64/0x570 [reiserfs]
> > > > 	reiserfs_iget+0x7e/0xa0 [reiserfs]
> > > > 	reiserfs_lookup+0xc7/0x120 [reiserfs]
> > > > 	do_lookup+0x138/0x180
> > > > 	__link_path_walk+0x787/0xce0
> > > > 	link_path_walk+0x44/0xc0
> > > > 	path_walk+0x18/0x20
> > > > 	do_path_lookup_0x88/0x210
> > > > 	__path_lookupintent_open+0x4d/0x90
> > > > 	path_lookup_open+0x1f/0x30
> > > > 	open_exec+0x28/0xb0
> > > > 	do_execve+0x36/0x1d0
> > > > 	sys_execve+0x2e/0x80
> > > > 	sysenter_past_esp+0x5f/0x99
> > > >
> > > > 90clock D
> > > > 	__mutex_lock_slow_path+0xa1/0x290
> > > > 	mutex_lock+0x21/0x30
> > > > 	do_lookup+0xa1/0x180
> > > > 	__link_path_walk+0x44/0xc0
> > > > 	path_walk+0x18/0x20
> > > > 	do_path_lookup+0x78/0x210
> > > > 	__user_walk_fd+0x38/0x50
> > > > 	vfs_stat_fd+0x21/0x50
> > > > 	vfs_stat+0x11/0x20
> > > > 	sys_stat64+0x14/0x30
> > > > 	sysenter_past_esp+0x5f/0x99
> > > >
> > > > alsactl D
> > > > 	io_schedule+0xe/0x20
> > >
> > > Same here.  Hmm.
> > >
> > > > 	sync_page+0x35/0x40
> > > > 	__wait_on_bit_lock+0x3f/0x70
> > > > 	__lock_page+0x68/0x70
> > > > 	filemap_nopage+0x16c/0x300
> > > > 	__handle_mm_faul+0x1d7/0x610
> > > > 	do_page_fault+0x1d7/0x610
> > > > 	error_code+0x6a/0x70
> > > > 	padzero+0x1f/0x30
> > > > 	load_elf_binary+0x743/0x1ab0
> > > > 	search_binary_handler+0x7b/0x1f0
> > > > 	do_execve+0x137/0x1d0
> > > > 	sys_execve+0x2e/0x80
> > > > 	sysenter_past_esp+0x5f/0x90
> > > >
> > > > After that I could remount, sync and reboot using SysRq (well, after
> > > > reboot it still insisted on replaying insane number of transactions
> > > > so may be it did *not* remount / ro after all). Before reboot there
> > > > was brief output that resembled lockdep warnings, but it went too
> > > > fast to be readable.
> > > >
> > > > usual stuff follows
> > >
> > > I see you're using CFQ as the default IO scheduler.  Can you please
> > > switch to AS and see if that changes anything?
> >
> > I just had the same lockup on resume using AS with 2.6.23-rc5.
>
> Hm.  Does your root partition sit on reiserfs?

yes - "single root on reiserfs"

Download attachment "signature.asc " of type "application/pgp-signature" (190 bytes)

Powered by blists - more mailing lists