lists.openwall.net   lists  /  announce  owl-users  owl-dev  john-users  john-dev  passwdqc-users  yescrypt  popa3d-users  /  oss-security  kernel-hardening  musl  sabotage  tlsify  passwords  /  crypt-dev  xvendor  /  Bugtraq  Full-Disclosure  linux-kernel  linux-netdev  linux-ext4  linux-hardening  linux-cve-announce  PHC 
Open Source and information security mailing list archives
 
Hash Suite: Windows password security audit tool. GUI, reports in PDF.
[<prev] [next>] [<thread-prev] [thread-next>] [day] [month] [year] [list]
Date:	Thu, 06 Feb 2014 22:08:25 +0100
From:	Peter Wu <lekensteyn@...il.com>
To:	Bastien Traverse <bastien.traverse@...il.com>
Cc:	linux-kernel@...r.kernel.org, francis.moro@...il.com,
	linux-pm@...r.kernel.org, "Rafael J. Wysocki" <rjw@...ysocki.net>
Subject: Re: 3.12: ethernet controller missing after resuming from suspend to RAM

On Thursday 06 February 2014 00:42:51 Bastien Traverse wrote:
> I just used my Ethernet NIC for the first time on an up-to-date
> Archlinux; it was working fine until I suspended to RAM: on resume the
> Realtek/Ethernet device had completely disappeared.
> 
> The two entries absent from lspci output after resume are:
> $ sudo lspci -v
[..]
> 03:00.2 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd.
> RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller (rev 0a)
>         Subsystem: CLEVO/KAPOK Computer Device 0540
>         Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 45
>         I/O ports at e000 [size=256]
>         Memory at f0a04000 (64-bit, prefetchable) [size=4K]
>         Memory at f0a00000 (64-bit, prefetchable) [size=16K]
>         Capabilities: [40] Power Management version 3
>         Capabilities: [50] MSI: Enable+ Count=1/1 Maskable- 64bit+
>         Capabilities: [70] Express Endpoint, MSI 01
>         Capabilities: [b0] MSI-X: Enable- Count=4 Masked-
>         Capabilities: [d0] Vital Product Data
>         Capabilities: [100] Advanced Error Reporting
>         Capabilities: [160] Device Serial Number 02-00-00-00-68-4c-e0-00
>         Kernel driver in use: r8169
>         Kernel modules: r8169

I also have an affected laptop where the network and MMC controller
vanishes on resume. The laptop is also from Clevo, but a different
model: Clevo B7130. I had no issues with my custom kernel
configuration (latest version that I tested was 3.13.1), but at least
the stock Arch kernels from 3.12.2 up to 3.12.6 and 3.13.1 are
affected by this issue.

Reproduce with:

 1. Boot system.
 2. lspci -nnvt > lspci-nnvt.txt
 3. Suspend system (lid close)
 4. lspci -nnvt > lspci-nnvt2.txt
 5. Observe missing network controller (see diff below).

--- boot-3.13.1/lspci-nnvt.txt	2014-02-06 17:11:07.070625446 +0100
+++ boot-3.13.1/lspci-nnvt2.txt	2014-02-06 17:11:19.843386871 +0100
@@ -11,10 +11,7 @@
              +-1a.0  Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset USB2 Enhanced Host Controller [8086:3b3c]
              +-1b.0  Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset High Definition Audio [8086:3b56]
              +-1c.0-[02-03]----00.0  NEC Corporation uPD720200 USB 3.0 Host Controller [1033:0194]
-             +-1c.1-[04]--+-00.0  JMicron Technology Corp. SD/MMC Host Controller [197b:2382]
-             |            +-00.2  JMicron Technology Corp. Standard SD Host Controller [197b:2381]
-             |            +-00.3  JMicron Technology Corp. MS Host Controller [197b:2383]
-             |            \-00.5  JMicron Technology Corp. JMC250 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [197b:0250]
+             +-1c.1-[04]--
              +-1c.2-[05]----00.0  Intel Corporation Centrino Advanced-N 6200 [8086:422c]
              +-1d.0  Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset USB2 Enhanced Host Controller [8086:3b34]
              +-1e.0-[06]--

The only difference now is the kernel config. I guess that it comes
from CONFIG_HOTPLUG_PCI. In my non-broken config, it's unset. The
Arch kernel sets CONFIG_HOTPLUG_PCI=y (and also
CONFIG_HOTPLUG_PCI_ACPI=y).

That guess is based on the additional messages I see with the broken config:

    [    1.033628] pci_hotplug: PCI Hot Plug PCI Core version: 0.5
    [    1.033642] pciehp: PCI Express Hot Plug Controller Driver version: 0.4                                                                                                                                                       
    ...
    [  102.704377] iwlwifi 0000:05:00.0: no hotplug settings from platform
    [  103.170193] xhci_hcd 0000:02:00.0: no hotplug settings from platform
    [  103.229008] iwlwifi 0000:05:00.0: no hotplug settings from platform

Before I start bisecting, do you have any ideas to debug this?

The stock config of Arch Linux kernel 3.13.1-2-ARCH can be found on:
https://projects.archlinux.org/svntogit/packages.git/tree/trunk/config.x86_64?h=packages/linux&id=0ea780ba731bd214db3007f57f54a3fad709a078

Regards,
Peter
--
To unsubscribe from this list: send the line "unsubscribe linux-kernel" in
the body of a message to majordomo@...r.kernel.org
More majordomo info at  http://vger.kernel.org/majordomo-info.html
Please read the FAQ at  http://www.tux.org/lkml/

Powered by blists - more mailing lists