lists.openwall.net   lists  /  announce  owl-users  owl-dev  john-users  john-dev  passwdqc-users  yescrypt  popa3d-users  /  oss-security  kernel-hardening  musl  sabotage  tlsify  passwords  /  crypt-dev  xvendor  /  Bugtraq  Full-Disclosure  linux-kernel  linux-netdev  linux-ext4  linux-hardening  PHC 
Open Source and information security mailing list archives
 
Hash Suite: Windows password security audit tool. GUI, reports in PDF.
[<prev] [next>] [<thread-prev] [thread-next>] [day] [month] [year] [list]
Date:   Sun, 14 May 2017 16:39:37 +0100
From:   Andrew Cooper <andrew.cooper3@...rix.com>
To:     <pgnet.dev@...il.com>, Valentin Vidic <Valentin.Vidic@...Net.hr>
CC:     Randy Dunlap <rdunlap@...radead.org>,
        "linux-kernel@...r.kernel.org" <linux-kernel@...r.kernel.org>,
        Clemens Ladisch <clemens@...isch.de>,
        <xen-devel@...ts.xenproject.org>
Subject: Re: [Xen-devel] HPET enabled in BIOS, not presented as
 available_clocksource -- config, kernel code, &/or BIOS?

On 14/05/17 00:17, PGNet Dev wrote:
> On 5/13/17 3:15 PM, Valentin Vidic wrote:
>> Try booting without 'hpet=force,verbose clocksource=hpet' and it should
>> select xen by default:
> Nope. Well, not quite ...
>
> With both 
>
> 	'hpet=force,verbose clocksource=hpet'
>
> removed, I end up with
>
> 	cat /sys/devices/system/clocksource/clocksource0/available_clocksource
> 		tsc xen
> 	cat /sys/devices/system/clocksource/clocksource0/current_clocksource
> 		tsc
>
> But with 
>
> 	clocksource=xen
>
> *explicitly* added
>
> 	cat /sys/devices/system/clocksource/clocksource0/available_clocksource
> 		tsc xen
> 	cat /sys/devices/system/clocksource/clocksource0/current_clocksourcexen
> 		xen
>
> and in *console*, NOT dmesg, output,
>
> 	grep -i hpet tmp.txt
> 		(XEN) ACPI: HPET 9E8298F8, 0038 (r1 SUPERM SMCI--MB  1072009 AMI.        5)
> 		(XEN) ACPI: HPET id: 0x8086a701 base: 0xfed00000
> 		(XEN) [VT-D] MSI HPET: 0000:f0:0f.0
> 		(XEN) Platform timer is 14.318MHz HPET
> 		[    0.000000] ACPI: HPET 0x000000009E8298F8 000038 (v01 SUPERM SMCI--MB 01072009 AMI. 000000
> 		[    0.000000] ACPI: HPET id: 0x8086a701 base: 0xfed00000
> 		[    0.000000] ACPI: HPET 0x000000009E8298F8 000038 (v01 SUPERM SMCI--MB 01072009 AMI. 000000
> 		[    0.000000] ACPI: HPET id: 0x8086a701 base: 0xfed00000
> 		[    8.515245] hpet_acpi_add: no address or irqs in _CRS
> 		[    8.515245] hpet_acpi_add: no address or irqs in _CRS
> 		(XEN) [2017-05-13 23:04:27] HVM1 save: HPET
>
>
>
> and
>
> 	dmesg | grep -i clocksource | grep -v line:
> 		[    0.000000] clocksource: refined-jiffies: mask: 0xffffffff max_cycles: 0xffffffff, max_idle_ns: 7645519600211568 ns
> 		[    0.004000] clocksource: xen: mask: 0xffffffffffffffff max_cycles: 0x1cd42e4dffb, max_idle_ns: 881590591483 ns
> 		[    0.375709] clocksource: jiffies: mask: 0xffffffff max_cycles: 0xffffffff, max_idle_ns: 7645041785100000 ns
> 		[    4.656634] clocksource: Switched to clocksource xen
> 		[    8.912897] clocksource: tsc: mask: 0xffffffffffffffff max_cycles: 0x2c94dffea94, max_idle_ns: 440795361700 ns
>
> jiffies, now? hm. no idea where that came from. and why the 'tsc' ?
>
> So I'm still unclear -- is this^ now, correctly "all" using MSI/HPET?

What are you trying to achieve?  It is still not clear despite all on
this thread.

The Linux HEPT error messages are non-ideal, but there is no way dom0
will ever be able to use clocksource=hpet when running under Xen.

~Andrew

Powered by blists - more mailing lists