lists.openwall.net   lists  /  announce  owl-users  owl-dev  john-users  john-dev  passwdqc-users  yescrypt  popa3d-users  /  oss-security  kernel-hardening  musl  sabotage  tlsify  passwords  /  crypt-dev  xvendor  /  Bugtraq  Full-Disclosure  linux-kernel  linux-netdev  linux-ext4  linux-hardening  PHC 
Open Source and information security mailing list archives
 
Hash Suite: Windows password security audit tool. GUI, reports in PDF.
[<prev] [next>] [<thread-prev] [thread-next>] [day] [month] [year] [list]
Date:   Thu, 26 Oct 2017 09:27:59 +0200
From:   Pavel Machek <pavel@....cz>
To:     Pali Rohár <pali.rohar@...il.com>
Cc:     Filip Matijević <filip.matijevic.pz@...il.com>,
        sre@...nel.org, kernel list <linux-kernel@...r.kernel.org>,
        linux-arm-kernel <linux-arm-kernel@...ts.infradead.org>,
        linux-omap@...r.kernel.org, tony@...mide.com, khilman@...nel.org,
        aaro.koskinen@....fi, ivo.g.dimitrov.75@...il.com,
        patrikbachan@...il.com, serge@...lyn.com, abcloriens@...il.com,
        clayton@...ftyguy.net, martijn@...xit.nl,
        sakari.ailus@...ux.intel.com
Subject: Re: 4.13 (and probably all recent) kernels refuse to boot on one
 Nokia N950, work or another

Hi!

On Thu 2017-10-26 09:21:13, Pali Rohár wrote:
> On Thursday 26 October 2017 09:08:15 Pavel Machek wrote:
> > On Thu 2017-10-26 08:25:02, Filip Matijević wrote:
> > > Last time I couldn't get output on serial I used CONFIG_DEBUG_LL,
> > > CONFIG_DEBUG_OMAP3UART3, CONFIG_EARLY_PRINTK... and ignore_loglevel
> > > earlyprintk kernel params to get output early enough - I guess you
> > > already tried that.
> > 
> > I realized I'm not getting output from the decompessor (even on "S"
> > machine), and enabled that.
> 
> That is because you have not enabled those EARLY PRINK or DEBUG LL.
> Similar thing is needed for N900 and IIRC in some of my linux-n900
> branches I have config for it. Plus it needs patching some arch/arm
> source files to make it working.

Do you have a patch? That would be very useful.

Seems like debugging in uncompressor was broken some time ago:

config DEBUG_UNCOMPRESS
        bool
		depends on ARCH_MULTIPLATFORM || PLAT_SAMSUNG ||         ARM_SINGLE_ARMV7M
	        default y if DEBUG_LL && !DEBUG_OMAP2PLUS_UART && 
		                     (!DEBUG_TEGRA_UART || !ZBOOT_ROM)
        && \!DEBUG_BRCMSTB_UART
			     

> > But I'm _still_ not getting any output on decompressor... early
> > printing works ok on "S" but not on "P".
> 
> I guess there can be either problem with memory mapping and RAM size or
> with OMAP HS mode?

RAM size should be ok... how do I check for OMAP HS problems?

									Pavel
-- 
(english) http://www.livejournal.com/~pavelmachek
(cesky, pictures) http://atrey.karlin.mff.cuni.cz/~pavel/picture/horses/blog.html

Download attachment "signature.asc" of type "application/pgp-signature" (182 bytes)

Powered by blists - more mailing lists